Hay Janssen
Hay Janssen

Onze doorgewinterde veiligheidskundige met jarenlange ervaring op het gebied van RI&E's, machineveiligheid en veiligheidsbeleid. Zijn sterke punten zijn het verbeteren van veiligheidsgedrag bij organisaties en het vaststellen van structuren, procedures en werkvoorschriften. Daarnaast weet hij als auditor alles van managementsystemen. Hay is gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige (HVK met registernumer 36554)

asbest afzetten

Asbest en letselschade

Als men door activiteiten in het verleden in contact is geweest met asbestvezels kan naar verloop van jaren asbestkanker ontstaan. Asbestkanker wordt ook wel mesothelioom of borstvlieskanker genoemd. Het is een kwaadaardige aandoening van het longvlies en soms ook het buikvlies of het hartzakje.

Blootstelling kan ontstaan door het werken met asbest(-houdend) materiaal of het wassen van door asbestvervuilde werkkleding, maar ook door het inademen van asbestvezels die vrijkomen in de lucht. Vroeger werd asbest bijvoorbeeld gebruikt voor het verharden van paden. De verwerking van asbest is sinds 1993 in Nederland verboden, toch wordt verwacht dat tot het jaar 2020 het aantal patiënten zal blijven toenemen.

Instituut asbestslachtoffers (IAS)

Alle mensen in Nederland die door contact met asbest mesothelioom hebben opgelopen, kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de overheid. Soms betaalt de (ex-) werkgever een schadevergoeding. In Nederland is het Instituut Asbest Slachtoffers (IAS) opgericht om asbestslachtoffers en hun nabestaanden kosteloos te helpen, onder voorwaarde dat aan hun volledige procedure wordt meegewerkt. Nabestaanden kunnen uitsluitend voor materiële schade in aanmerking komen, dus niet voor smartengeld en voor een tegemoetkoming van de overheid. Bij het IAS kan men een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming van € 19.605 euro. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd en geldt voor 2016. Uiteindelijk beslist de Sociale VerzekeringsBank (SVB) of men recht heeft op een tegemoetkoming.

Bemiddeling bij recht op schadevergoeding

mesothelioomHet IAS bemiddelt tussen (ex-) werkgevers en slachtoffers over het betalen van een schadevergoeding. Bij aanvaarding van de aansprakelijkheid betaalt de (ex-) werkgever een schadevergoeding op basis van €63.188. Ook dit bedrag geldt voor 2016.

Als u bij een werkgever aan asbest bent blootgesteld, dient u de werkgever per aangetekende brief aansprakelijk te stellen.  Het IAS heeft hiervoor voorbeeldbrieven. Samen met het slachtoffer probeert het IAS het gehele traject binnen zes maanden af te ronden.

Meer informatie kunt u vinden op het de website van het Instituut Asbestslachtoffers. Of bel naar 079 7507150 van het IAS.