Hay Janssen
Hay Janssen

Onze doorgewinterde veiligheidskundige met jarenlange ervaring op het gebied van RI&E's, machineveiligheid en veiligheidsbeleid. Zijn sterke punten zijn het verbeteren van veiligheidsgedrag bij organisaties en het vaststellen van structuren, procedures en werkvoorschriften. Daarnaast weet hij als auditor alles van managementsystemen. Hay is gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige (HVK met registernumer 36554)

Hoe maak ik een arbojaarplan?

geld besparen

In de vorige blogs over arbobeleid en arbodoelstellingen hebben we geschreven over hoe je een arbobeleid formuleert en je beleidsdoelstellingen kunt vaststellen. Maar hoe vul je dit in en hoe kom je tot een jaarplan voor arbo en veiligheid? En waar moet je allemaal rekening mee houden om te komen tot een plan van aanpak dat SMART is?

De basis voor het plan van aanpak is het arbobeleid en je doelstellingen voor de organisatie. Maar wellicht heb je hierbij sterke maar ook zwakke punten. Zo kunnen sommige punten voor het bedrijf een bedreiging zijn voor de continuïteit of imago. Terwijl andere punten weer een kans vormen door bijvoorbeeld subsidies of hogere productiviteit.

RI&E

De RI&E geeft de verbeterpunten voor het plan van aanpak. In de RI&E is de prioriteitsstelling gebaseerd op voorgaande criteria, maar ook op de haalbaarheid en wenselijkheid van betrokkenen.

Als je dan prioriteiten gesteld hebt is het wel handig om te weten wat de kosten en baten zijn van de diverse punten.

In een workshop kunnen we voor een bedrijf een plan van aanpak opstellen en uitwerken.

Rol OR

Vergeet bij het opstellen van het plan van aanpak niet de rol van de OR. Uiteindelijk moeten zij instemming geven. Het is dus van groot belang om de OR hierbij te betrekken bij het gehele RI&E-proces.