Picture of Hay Janssen
Hay Janssen

Onze doorgewinterde veiligheidskundige met jarenlange ervaring op het gebied van RI&E's, machineveiligheid en veiligheidsbeleid. Zijn sterke punten zijn het verbeteren van veiligheidsgedrag bij organisaties en het vaststellen van structuren, procedures en werkvoorschriften. Daarnaast weet hij als auditor alles van managementsystemen. Hay is gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige (HVK met registernumer 36554)

PBM, het laatste redmiddel?

PBM handschoenenIn de werkpraktijk worden meestal lukraak PBM’s voorgeschreven. Kijk maar eens bij de entree van een bouwplaats, wat moet je allemaal wel niet dragen voordat je ook maar één stap op de bouwplaats mag zetten? Schoenen, een helm, gehoorbescherming en een veiligheidsbril staan meestal standaard op de bordjes aan de hekken. Maar zijn de risico’s waar deze PBM’s tegen moeten beschermen wel aanwezig? Welke PBM’s zijn eigenlijk echt geschikt voor de risico’s op de bouwplaats? Of zijn andere beschermende maatregelen juist veel beter?

Afwentelen aansprakelijkheid

Het voorschrijven van PBM lijkt vaak meer tot doel te hebben om aansprakelijkheid te kunnen afwentelen dan het zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden. Veiligheid lijkt het ondergeschikte doel te zijn. En wat er dan vaak gebeurt is dat de PBM geen echte duidelijke functie hebben en niet goed worden gedragen.

Een voorbeeld uit de werkpraktijk van een Hoger Veiligheidskundige:

Bij een VCA-audit zie ik, als ik kom aanrijden, dat de uitvoerder aan de dakdekkers op het platte dak veiligheidshelmen aan het uitdelen is. Op mijn vraag waarom hij dat doet antwoordt hij dat het verplicht is om de helm te dragen. Ik vraag hem of hij het daar mee eens is. Hij antwoordt dat hij het onzin vindt, want er is helemaal geen val- of stootgevaar op het dak en er is ook geen kraan meer aanwezig. Ik geef hem gelijk en we spreken af dat de medewerkers op het dak geen helm hoeven te dragen, maar als ze naar beneden gaan wel.  Hij legt dit vast in een toolbox en past hij zijn taakrisicoanalyse aan.

Hanteerbare regels

Wij hebben samen een taakrisicoanalyse uitgevoerd en op basis hiervan afspraken gemaakt en deze schriftelijk vastgelegd. Hiermee is een duidelijke, hanteerbare en vooral handhaafbare regel opgesteld voor wat betreft het toepassen van de PBM.

Als veiligheidskundigen en adviseurs moeten we niet doordraven in regelgeving, maar bovenal letten op de praktische toepasbaarheid ervan. De werkvloer mag niet geconfronteerd worden met niet te handhaven en onzinnige regels, want hiermee stimuleren we niet het dragen van PBM als het wel echt nodig is.